Gebruikerservaringen

Voor de marktintroductie is de Bouwbesluittoetshulp door een aantal enthousiaste gebruikers getest. Hun ervaringen lees je hier.

Home » Gebruikerservaringen

Johan Smit – 4D Architecten Enter

Ik gebruik nu enige tijd de Bouwbesluit-toetshulp en heb gemerkt dat ik nu veel sneller de bouwbesluit berekeningen kan maken. Hiervoor deed ik dit met Excel, maar was veel tijd kwijt met het berekenen van onder andere de alfa en bèta hoeken.

Doordat we nu een project in SO stadium kunnen opzetten in Revit, kunnen we vaker en beter controleren of de huidige ontwerpen voldoen aan het bouwbesluit. Elke wijziging die we bijvoorbeeld aanbrengen aan de kozijnen of het overstek kunnen we gelijk toetsen aan het bouwbesluit met één druk op de knop. Hiervoor moesten we dit nog met de hand zien te berekenen.

Het heeft mij weinig moeite gekost om het programma onder de knie te krijgen en te snappen wat het precies doet. Gelukkig stond/staat de helpdesk dan ook klaar om vragen te beantwoorden en konden we samen kijken naar het probleem. Binnen een aantal uur was het dan ook alweer opgelost.

De toetshulp heeft ons al veel opgeleverd en zal het werk in de toekomst alleen maar makkelijker maken. Zonder het gebruik van deze tool waren we nog met de hand/Excel aan het rekenen en waren we vele uren kwijt aan het berekenen van het o.a. daglicht en ventilatie, terwijl dit veel sneller kan.

Hierdoor kunnen we eerder door met hetgeen we het liefste doen, ontwerpen en tekenen van prachtige gebouwen.

Johan Smit

Bouwkundig Tekenaar, 4D Architecten Enter

Guido Eerenberg – KlokGroep

Als KlokGroep hebben we meegedaan aan de pilots van de Bimpact Bouwbesluit-toetshulp Add-in.

Bij de pilotafronding zijn door de deelnemers eisen en wensen vastgesteld en voorstellen gedaan. We zijn nu in afwachting van wat de Add-in release ons gaat brengen en hoe we dit kunnen integreren in onze standaard (BaseHome) woningen en appartementen (Wonivo) concepten.

In de pilot hebben we ons voornamelijk gericht op de daglicht -en spui ventilatie tool functionaliteit. Deze is erg handig om real-life te kunnen zien of een ruimte voldoet aan de gestelde eisen van daglicht.

KlokGroep doet heel veel in de ontwikkelfase en dan wil je gelijk zien of het voldoet of niet door First time right te tekenen: ‘zorgen dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan en wijzigingen moet doorvoeren, wat veel tijd kan gaan kosten’.

De Add-in tool is gemakkelijk om mee te werken. Naar mijn mening is het belangrijk dat alle functionaliteit goed belicht -en uitgelegd wordt. Bijvoorbeeld middels video support en/of PDF handleiding (kennisoverdracht) en natuurlijk de helpdesk – waar je op al je vragen in een kort tijdsbestek- antwoord krijgt.

We zijn zeer benieuwd naar de release en de lancering van de Bouwbesluit-toetshulp. Daarna zullen we organisatorisch bekijken in hoeverre we dit in onze organisatie kunnen doorvoeren. De functionaliteiten (teken technisch) en eventueel de Bouwbesluit toetsing.

Guido Eerenberg

Bim Modelleur, KlokGroep

Jan-Hans Mostert – Nijhuis Bouw

Nieman en Buro de Haan hadden een goede pilot kick-off georganiseerd voor de introductie van de Bouwbesluittoetshulp. Na deze avond kon ik als deelnemer voor Nijhuis Bouw B.V. gelijk aan het pionieren gaan.

De download van de tool en de activatie van de licentie leverden wat problemen op, maar de helpdesk wist dit vakkundig op te lossen. Dit is in de nieuwste versie al verholpen! Voor mij waren de instructievideo’s een goede vorm van educatie om de tool eigen te maken. Ik heb het getest op de modelwoning die als testmodel meegeleverd werd en een  appartementencomplex. In beide projecten ben ik er in geslaagd om door de video’s een kloppend rapport te krijgen.

De Bouwbesluittoetshulp helpt ontwerpende en modellerende partijen vooral in de ontwerpfase om een bouwbesluitwaardig ontwerp aan te leveren, zonder teveel na te hoeven denken en af te hoeven weten van het bouwbesluit. Het ontwerp hoeft in de tussentijd daarom niet meerdere malen naar een adviseur ter controle, het scheelt tijd! Voor (BIM-)coördinerende partijen is deze tool eveneens goed te gebruiken om een ontwerp te toetsen in de planvoorbereidingsfase, ook IFC-modellen kunnen namelijk in Revit worden getoetst op het bouwbesluit middels de tool.

De tool is op zichzelf gebruiksvriendelijk en makkelijk te hanteren (in Revit), waarbij je door de instructievideo’s snel je gang kunt gaan. Een enigszins onderlegde kennis van het bouwbesluit en van Revit is wel een onbeschreven voorwaarde, het gaat immers sneller als je weet waar je het over hebt. Ik kan iedereen aanraden om kennis te nemen van deze tool, ontdek wat de meerwaarde hiervan kan zijn in jouw organisatie!

Jan-Hans Mostert

BIM Engineer, Nijhuis Bouw

Barry Dekker – Vazet realisatie

Dé eerste testcase voor Vazet: bouwbesluittoetsing appartementen Dykstaete te Groningen met behulp van de Bouwbesluittoetshulp.

Bij dit project hadden wij een gebruiksoppervlakte (GO) issue. De plattegronden (Area’s) voor o.a. het gebruiksoppervlakte (GO) waren vrij snel opgezet. Het complex telt 26 verschillende type appartementen. Na wat aanpassingen van het gebouw moesten de plattegronden (Area’s) hierop aangepast worden. De aanpassingen in BIM gaan heel vlot: Area’s aanpassen en de berekening wordt gelijk aangepast en doorgevoerd, je ziet gelijk het resultaat van je aanpassing. Ten slotte de export naar Word of PDF en de correctie is op orde.

Deze werkwijze geeft rust en overzicht in de berekeningswijze. Je pakt zo weer op waar je gebleven was en de herkomst of bron waar de berekening op is gebaseerd geeft overzicht en vertrouwen. Er is namelijk geen separaat excel bestand meer met verschillende foutmogelijkheden.

De helpdesk heeft ons goede inhoudelijke support gegeven bij de start en later bij inhoudelijke vraagstukken.

Bij Vazet zijn wij gestart met de toetshulp om efficiënter te kunnen werken en het elimineren van dubbelingen. Digitaal Bouwen en de i van Informatie uit het Model halen; dat is BIM als hulpmiddel. Het werken met de toetshulp geeft ons overzicht en rust. Wij hebben het al toegevoegd aan de bedrijfstemplate en het levert ons tijdwinst op. 

Met de toetshulp aan haal je meer uit je BIM. Overtypwerk in een ander programma is verleden tijd en daarmee is de kans op fouten uitgesloten. Dé Bouwbesluittoetshulp bij uitstek! Wij zien dan ook erg uit naar de vervolgstappen zoals MPG en BENG.

Barry Dekker

Bim Engineer, Vazet realisatie

Probeer 30 dagen gratis

Ben je nog niet helemaal overtuigd maar je wilt wel ervaren wat de tool voor jou in de praktijk kan betekenen? Je mag de tool 30 dagen gratis proberen met alle functionaliteiten! Daarna bepaal je of je een betaalde of een gratis licentie wilt.

Koop een licentie

Je kan niet wachten om met de Bouwbesluittool aan de slag te gaan? Koop je licentie en maak vandaag nog impact met Bimpact! 

Vraag een online demo aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hou mij op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.