Van ontwerp tot oplevering: hoe PHB Deventer op bouwwet- en regelgeving stuurt.

PHB Deventer worstelde met tijdrovende en inefficiënte beoordeling van projecten op bouwwet- en regelgeving onderwerpen. Dankzij de overstap naar de Bimpact-toetshulpen, waaronder de co-creatie van de BENG-toetshulp, kregen zij meer controle en verbeterden ze hun efficiëntie en nauwkeurigheid in toetsing en daarmee gebouwkwaliteit. Lees in deze klantcase hoe Bimpact hun processen transformeerde, en de nauwe samenwerking beide partijen veel oplevert.

Klantcase Bimpact: PHB Deventer

Over PHB Deventer

PHB Deventer is al meer dan 100 jaar actief in de bouwsector en richt zich op een breed scala aan bouwgerelateerde diensten, zoals nieuwbouw, renovatie, restauratie, service en onderhoud. Het bedrijf werkt vanuit een duurzame visie en richt zich op langdurige relaties met klanten in verschillende sectoren, waaronder woningcorporaties, overheid, onderwijs en vastgoedbeheer. PHB streeft naar innovatie en biedt toekomstgerichte oplossingen met respect voor mens, milieu en omgeving.

Type bedrijf
Bouwbedrijf

Aantal medewerkers
Ca. 180

Toetsen zonder geïntegreerde toetshulpen
PHB Deventer moet regelmatig toetsen uitvoeren voor BENG-, MPG- en BBL-berekeningen. Dit is een bewuste keuze, omdat PHB ernaar streeft om hun klanten zo volledig mogelijk te bedienen door deze toetsingen intern uit te voeren. Dit biedt een groot voordeel voor de klant, maar legt tegelijkertijd druk op het proces en de capaciteit van het team. Bovendien zorgde de vorige werkwijze voor veel handmatig overtikken van gegevens uit een zeer gedetailleerd model naar een externe webapplicatie, waardoor het proces niet altijd snel en efficiënt verliep.

Het gevolg? De toetsen werden vaak pas aan het einde van het proces uitgevoerd, vlak voordat het ontwerp werd ingediend. Arjan Ikink, BIM-Coördinator bij PHB Deventer, legt uit: “Als het model niet voldeed aan de regelgeving, dan was het een behoorlijke uitdaging om het ontwerp nog voor de deadline de deur uit te krijgen”. Dit leidde tot tijdverlies, onnodige aanpassingen en frustraties. Er was dus vraag naar een andere aanpak.

Inefficiënte software, handmatig werk en een tijdrovend proces
De verouderde toetssoftware waarmee PHB werkte, zorgde voor omslachtige en inefficiënte werkprocessen. Ook hun oude MPG-portaal voldeed niet: “Er waren veel omrekeningen nodig voordat we onze data konden invoeren, wat zonde van de tijd was en bovendien foutgevoelig,” vertelt Harm van Wagenberg, Adviseur Duurzaamheid & Innovatie bij PHB Deventer.

De toenmalige software dwong hen tot omslachtige berekeningen en tijdrovende handmatige aanpassingen. Dit resulteerde in onzekerheid en veel giswerk. Harm vervolgt: “Soms had je na veel tijd en moeite een berekening die vaak niet eens aan de eisen voldeed. En wanneer je iets had aangepast in het model, moest je weer helemaal terug om de berekening aan te passen. Dat kostte veel tijd.”

Harm van Wagenberg - Bimpact

“Voorheen zag ik er tegenop om MPG-berekeningen te maken, omdat ik wist dat ik inefficiënt bezig was.”

Harm van Wagenberg, Adviseur Duurzaamheid & Innovatie bij PHB Deventer. 

De overstap naar Bimpact: controle en efficiëntie terugwinnen
PHB Deventer besloot om de overstap te maken naar Bimpact voor zowel de BOUWBESLUIT-toetshulp, de BBL-toetshulp als de MPG-toetshulp. Vier medewerkers werken nu regelmatig met de tools van Bimpact, welke als gebruiksvriendelijker worden ervaren en die sneller en nauwkeuriger resultaten opleveren. Arjan vertelt: “Vooral het kunnen toetsen tijdens het ontwerpstadium is een groot voordeel. We kunnen nu veel sneller beslissingen nemen op basis van technische en bouwkundige vereisten.”

De toetshulpen van Bimpact hebben structuur gebracht in hun processen en gaven het team meer controle over hun werk. Arjan vult aan: “Als ik iets in het model aanpas, draai ik de toetshulp opnieuw en weet ik direct of het model nog aan de BBL-eisen voldoet.” Hierdoor worden berekeningen nauwkeuriger, kunnen ze sneller worden uitgevoerd en zijn er geen verrassingen meer.

Wat hebben de toetshulpen concreet opgeleverd vergeleken met de situatie hiervoor?
Eigenaarschap. Ons team modelleurs kunnen nu gemakkelijker de MPG-berekeningen uitvoeren. Daarnaast kunnen we nu eerder toetsen en is de kwaliteit van de berekeningen aanzienlijk verbeterd,” vertelt Harm.

De BENG-toetshulp: voldoen aan strenge energieprestatienormen
Een belangrijk aspect van PHB’s samenwerking met Bimpact was de ontwikkeling van de BENG-toetshulp. PHB wilde hiermee sneller, nauwkeuriger en met minder moeite kunnen zien of ze aan de BENG-indicatoren voldeden. Voorheen waren handmatige aanpassingen bij elke wijziging in het model nodig, wat een tijdrovend proces was en uiterst nauwkeurig uitgevoerd dient te worden.

De BENG-toetshulp maakt het mogelijk om gegevens sneller en nauwkeuriger in te voeren, zonder extra handmatig werk. Arjan legt uit: “Waar we voorheen eerst 2D-tekeningen moesten uitdraaien die Harm vervolgens moest interpreteren, kunnen mijn team en ik nu direct de input leveren vanuit het model.” Harm voegt hieraan toe: “We voeren de BENG-berekeningen nog steeds zelf uit, maar door de verbeterde input vanuit het model is het proces veel efficiënter geworden.”

Early adopter en bijdrage aan productontwikkeling van de BENG-toetshulp
PHB Deventer was een van de eerste bedrijven die met de BENG-toetshulp van Bimpact aan de slag ging. Door hun samenwerking en constante feedback hebben ze niet alleen hun eigen processen verbeterd, maar ook bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de software. Harm vertelt: “We waren een van de eerste gebruikers van de BENG-toetshulp en hebben veel feedback gegeven om de tool te optimaliseren.” Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de toetshulp beter aansluit op de specifieke behoeften van de klanten van Bimpact.

Versterking van teamwork en samenwerking
De efficiëntie in hun werkprocessen verbeterde aanzienlijk dankzij de toetshulpen van Bimpact, wat ook het teamwork bij PHB versterkte. Harm vertelt: “We hebben nu veel meer eigenaarschap binnen het team. Als we ergens niet uitkomen, lossen we dat snel op binnen het team.” De software zorgt ervoor dat de modelleurs zelfstandig kunnen werken en minder afhankelijk zijn van elkaar of externe partijen.

Meer vertrouwen en tijdwinst
De overstap naar Bimpact gaf het team van PHB Deventer meer controle over hun werkprocessen en stelde hen in staat sneller te schakelen. Arjan vertelt: “We kunnen zelf alles controleren en weten dat het goed zit. Dat geeft ons rust en zorgt voor tijdwinst.” Hoewel de kwaliteit van hun berekeningen altijd hoog is gebleven, maakte de toetshulp het mogelijk om efficiënter te werken zonder concessies te doen aan die kwaliteit. “We kunnen projecten nu op een andere manier aanvliegen, omdat we weten dat sommige stappen veel sneller kunnen worden uitgevoerd zonder in te leveren op nauwkeurigheid,” legt Harm uit.

PHB ziet Bimpact als een belangrijke partner om voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen in de steeds strenger wordende bouwwet- en regelgeving. De koppeling tussen de verschillende tools binnen het productportfolio van Bimpact stelt hen in staat sneller en beter onderbouwde beslissingen te nemen.

Vraag een online demo aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hou mij op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.